Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017

12 Δοκιμασμένες Συνταγές για το Ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς από την Μελίνα Πιερακέα

Πολλές φορές βλέπουμε συνταγές στο διαδίκτυο και σκεφτόμαστε αν όντως θα πετύχουν ή θα πάει χαμένος ο κόπος μας. Δείτε  12 Δοκιμασμένες Συνταγές για το Ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς  από την Μελίνα Πιερακέα.
 Την Μελίνα την γνώρισα πρόσφατα μέσα από μια ανάρτηση της σε μια  ομάδα μαγειρικής στο Facebook.  Εκεί μας έδειξε τις συνταγές στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι που μαγείρεψε για τους καλεσμένους της. Μας κέρδισε όλες με την περιγραφή της και τις φωτογραφίες της γιατί μας έδειξε με πόσο μεράκι και κέφι μαγείρεψε για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι 
Οι συνταγές δεν είναι όλες δικές της εκτός από  την παστουρμαδόπιτα  που είναι 100% δική της συνταγή. Και το cheesecake, που του βάζει το γιαούρτι. Όμως είναι δοκιμασμένες και αξίζει να τις μοιραστούμε. 


Κατά την άφιξη, οι καλεσμένοι της έφαγαν καναπεδάκια με καπνιστό σολωμό. Μια μπαγκέτα κομμένη σε διαγώνιες φέτες, αλειμμένες με βούτυρο κι από πάνω σολωμός και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Επιπλέον η Μελίνα είχε φτιάξει  μπαλίτσες από λευκα τυριά (ανθότυρο, cream cheese και blue cheese), ρολαρισμένες σε σπασμένο φουντούκι.
Όλα αυτά συνοδεύτηκαν με ζεστό κρασί αρωματισμένο με φλούδα πορτοκαλιού και μπαχάρια.
Συνταγή σε κάθε φωτογραφία ξεχωριστά.



Τραπέζι για 12 άτομα λοιπόν.
Με σειρά εμφάνισης: 
1) Μπουτάκι αρνίσιο στη λαδόκολλα
2) Πατάτες και γλυκοπατάτες στο φούρνο
3) Χοιρινό κότσι, σιγοψημένο στη γάστρα
4) Γιορτινό ρύζι με σταφίδες και αμύγδαλα
5) Σαλάτα ρώσικη (η αυθεντική συνταγή της σαλάτας Ολιβιέ) με κοτόπουλο
6) Πατζαροσαλάτα τούρτα
7) Γέμιση της γαλοπούλας, χωρίς τη γαλοπούλα
8) Παστουρμαδόπιτα, πολύ μερακλίδικη
9) Σοκολατένιο σαλάμι με ξηρούς καρπούς, ιταλική συνταγή
10) Πάβλοβα γιορτινή με κάστανα
11) Cheesecake με βύσσινα
12) χωρίς φωτο: σαλάτα αποτελούμενη από πρασινάδες, ραντίτσιο, με μήλο, ρόδι και ντρέσινγκ λάδι-ξίδι-μουστάρδα.




Μπουτάκι αρνίσιο στη λάδόκολλα
Ένα φαγητό πάαααααααααρα πάρα πολύ εύκολο, με γευστικό αποτέλεσμα αντίστροφα ανάλογο της ευκολίας του. Το κρέας γίνεται λουκούμι. Αν σας μυρίζει πολύ το αρνί, απλά βάλτε περισσότερο σκόρδο 

Υλικά:2 μπούτια (τα πίσω, όχι χεράκι) από αρνάκι. Μαζί με το κόκκαλο περίπου 3 κιλά
5-6 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες, κομμένες σε χοντρά κομμάτια
Αλάτι, πιπέρι
Λαδόκολλα
Για τη σάλτσα:
Χυμός από μισό λεμόνι
Μια κουταλιά μουστάρδα
1 κ.σ. αλεύρι ή κορν φλάουρ
Προετοιμασία:
Πλένουμε τα μπουτάκια, τα στεγνώνουμε και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα
Στην κάθε μεριά, μπήγουμε το μαχαίρι σε 4-5 σημεία και χώνουμε ένα κομματάκι σκόρδο.
Αλατίζουμε, πιπερώνουμε, από κάθε πλευρά, δεν το λυπόμαστε, δίνει γεύση.
Βάζουμε τα δυο μπουτάκια κολλητά και κλείνουμε τη λαδόκολλα. Τυλίγουμε σε επιπλέον λαδόκολλα, οριζόντια και κάθετα μέχρι να πάρουμε ένα ωραίο πακετάκι. Τοποθετούμε το πακετάκι μας σε γάστρα με καπάκι και αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα του ψησίματος.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς. Βάζουμε τη γάστρα μας στην χαμηλή σχάρα του φούρνου. Ψήνουμε για μισή ώρα στους 190 και ύστερα κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 150. Ο κανόνας είναι όσο το βάρος του κρέατος, τόσες και οι ώρες. Δηλαδή για την ποσότητα που έβαλα εγώ θέλει 3 ώρες ψήσιμο. Το άφησα και άλλη μισή ώρα.
Βγάζουμε απ’τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Πριν το σερβίρισμα
Ανοίγουμε τη γάστρα, κόβουμε το χαρτί και φτάνουμε στην καρδιά, στο ψημένο κρεατάκι.
Σε ένα κατσαρολάκι, σουρώνουμε το ζουμί που έχει βγάλει το κρέας, για να κάνουμε τη σάλτσα.
Λίγο, λίγο, αφαιρούμε τα κομμάτια του κρέατος από το κόκκαλο, όσο είναι χλιαρό, και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
Βάζουμε σε μέτρια φωτιά το κατσαρολάκι με το ζουμί (αν έχετε λίγο χρόνο, και τα προτιμάτε όλα πιο ελαφριά, πριν το μαγείρεμα, αφήστε το στην άκρη να ανέβει και να σφίξει το λίπος, ώστε να το αφαιρέσετε). Ρίχνουμε τη μουστάρδα και το χυμό λεμόνι, μέσα στον οποίο έχουμε διαλύσει το αλεύρι ή το κορν φλάουρ. Αλάτι κατά βούληση και ανακάτεμα. Καθώς παίρνει βράση θα πήξει και θα γίνει πεντανόστιμη σάλτσα τύπου gravy.

                                                                              
Πατάτες και γλυκοπατάτες στο φούρνο
Αυτό το φαγητό γίνεται κατά βάση με απλές πατάτες. Αλλά εγώ ήθελα να προσθέσω μια νότα πιο Χριστουγεννιάτικη, κι έτσι έκανα μισό ταψί γλυκοπατάτες. Χρησιμοποίησα αυτές με την κόκκινη φλούδα απ’έξω.
Υλικά:
1 κιλό πατάτες μέτριες, ιδίου μεγέθους
1 κιλό γλυκοπατάτες με κόκκινη φλούδα
Χυμός από 1 λεμόνι
Χυμός από 1 πορτοκάλι
Λάδι, περίπου μισό ποτήρι
Μουστάρδα, 2-3 κουταλιές της σούπας.
Λίγο τζίντζερ
Αλάτι, πιπέρι
300 ml ζωμός

Εκτέλεση:
Πλένουμε και ξεφλουδίζουμε τις πατάτες μας, τις κόβουμε σε όμορφα, ίσα μέρη και τις αραδιάζουμε σε ταψί (εγώ ψήνω σε δοχείο με καπάκι). Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από τον ζωμό και περιχύνουμε τις πατάτες. Με τα χέρια, ανακατεύουμε να πάει παντού το ζουμί. Τελευταίο ρίχνουμε τον ζωμό και κουνάμε το ταψί να πάει παντού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς (αντιστάσεις) για μιάμιση με 2 ώρες. Εάν κάνετε μόνο απλές πατάτες, μιάμιση ώρα αρκεί. Το τελευταίο τέταρτο, αφαιρούμε το καπάκι (ή το αλουμινόχαρτο, εάν τις ψήνετε σε απλό ταψί) και αφήνουμε να ξεροψηθούν και να φύγουν τα τελευταία υγρά.

Χοιρινά κότσια στη γάστρα
Πρώτη φορά έφτιαξα κότσι. Και θα το ξανακάνω. Το κρέας είναι μαλακό, τριανταφυλλένιο. Και η σάλτσα άκρως χριστουγεννιάτικη. Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω γιατί ο κόσμος προτιμά την στεγνή γαλοπούλα και δεν φτιάχνουν αυτή τη ζουμερή και αρωματική πανδαισία. Αξίζει τον κόπο, δίνει πολύ κρέας για ένα μεγάλο τραπέζι, περισσεύει κιόλας, και είναι εξίσου νόστιμο και την επόμενη μέρα.
Υλικά
Για το κρέας2 χοιρινά κότσια (θα τα βρούμε με βάρος περίπου 1.500 γρ. το καθένα, με το κόκαλο)
χοντρό αλάτι
6 καρφάκια γαρίφαλο
5 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε κομμάτια των 2 εκ. περίπου
1 ξυλάκι κανέλας
5 δαφνόφυλλα
4 σκελίδες σκόρδου, κοπανισμένες
1 κουτάκι μπίρα (μαύρη και αρωματική)
1½ φλιτζ. τσαγιού ζωμός 
1 μεγάλο κομμάτι φλούδα από ακέρωτο, βιολογικό πορτοκάλι

Για το άλειμμα
1/3 φλιτζ. τσαγιού μέλι θυμαρίσιο
1/3 φλιτζ. τσαγιού μουστάρδα προτιμότερο πικάντικη
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού πιπέρι

Για τη σάλτσα
Χυμό από μισό λεμόνι
1 κ.σ. αλεύρι ή κορν φλάουρ

Ετοιμασία:
Αποβραδίς βάζουμε τα κότσια σε μια μεγάλη λεκάνη με νερό και 3 - 4 κουτ. σούπας χοντρό αλάτι. Με τον τρόπο αυτό «ψήνεται» το σκληρό τους δέρμα και έτσι μετά, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, γίνεται τραγανό και ρόδινο.
Την επομένη ξεπλένουμε τα κότσια, τα σκουπίζουμε καλά και καρφώνουμε στο καθένα από 3 γαρίφαλα.
Άλειμμα+ψήσιμο: Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το μέλι, τη μουστάρδα, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Στρώνουμε τα κρεμμύδια στον πυθμένα μιας μεγάλης γάστρας και πάνω τους βάζουμε το ένα δίπλα στο άλλο τα κότσια, όρθια, δηλαδή με το κόκαλο προς τα πάνω.
Προσθέτουμε το ξυλάκι κανέλας, τα δαφνόφυλλα, τα σκόρδα, το κρασί, τη φλούδα πορτοκαλιού και το ζωμό. Με ένα πινελάκι περνάμε τα κότσια με το άλειμμα και, με όσο περισσέψει τα περιχύνουμε. Κλείνουμε τη γάστρα. Βάζουμε το σκεύος στο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Μετά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150° - 160° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλες 4-5 ώρες, ώσπου να μαλακώσει το κρέας και η σάλτσα να μελώσει. Μετά από περίπου 4 ώρες, βγάζουμε από το φούρνο, σουρώνουμε το ζουμί που έχει μαζευτεί στον πάτο και το φυλάμε στην άκρη για τη σάλτσα. Ξαναβάζουμε τα κότσια στη γάστρα και τα ψήνουμε στο ίδιο ράφι, χωρίς καπάκι, για άλλα 15 - 20 λεπτά, ώσπου να ροδίσουν.
Βάζουμε τα κότσια σε μεγάλη πιατέλα. Σε κάθε κότσι τραβάμε απαλά το κόκαλο από τη μία μεριά και μοιράζουμε στα πιάτα. 
Αν θέλουμε, περιμένουμε να ανέβει το λίπος στην επιφάνεια της σάλτσας και το αφαιρούμε. Το ζουμί το βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι και το βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 20 λεπτά, με ανοιχτό καπάκι, να φύγει η υγρασία του. Ύστερα ρίχνουμε τον χυμό από μισό λεμόνι, στον οποίο έχουμε διαλύσει μια κουταλιά της σούπας αλεύρι ή κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να πάρει άλλη μια βράση για να δέσει. Αν θέλουμε διορθώνουμε στο αλάτι, κατά βούληση.



Ρύζι γιορτινό με σταφίδες και αμύγδαλα
Τραπέζι χωρίς πιλάφι γίνεται; Δεν γίνεται. Αυτό είναι εύκολο, γρήγορο και πολύ ελαφρύ.

Υλικά
500 γρ. ρύζι κίτρινο (parboiled)
500 ml ζωμός
1 φλιτζάνι αμύγδαλα ασπρισμένα
1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές
3-4 κ.σ. βούτυρο
Αλάτι, πιπέρι

Ετοιμασία

Βράζουμε το ρύζι για 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Σουρώνουμε, ξεπλένουμε με άφθονο κρύο νερό.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα στο μάτι, ρίχνουμε το βούτυρο. Μόλις κάψει, ρίχνουμε τα αμύγδαλα, και ανακατεύουμε, ίσα ίσα να σωταριστούν, δεν χρειάζεται να καούν. Ύστερα ρίχνουμε το σουρωμένο ρύζι και τις σταφίδες. Σωτάρουμε για 1-2 λεπτά και σβήνουμε με τον ζωμό. Μαγειρεύουμε στη χαμηλή φωτιά, με καπάκι, για να πιεί το ρύζι τα υγρά του. Σε περίπου 15 λεπτά είναι έτοιμο. Μεταφέρουμε, αν θέλουμε σε μια φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει. Σερβίρουμε σε πιατέλα. Εγώ έριξα από πάνω και λίγη από τη σάλτσα του χοιρινού, μιας και ήταν το συνοδευτικό του.



Σαλάτα Ολιβιέ, η γνήσια ρώσικη
Αυτή η συνταγή έγινε μόνο και μόνο επειδή ήθελα να φτιάξω ζωμό για όλες τις υπόλοιπες παρασκευές μου. Έτσι αποφάσισα να αξιοποιήσω το κοτόπουλο και να κάνω μια πλούσια σαλάτα.
Εκανα καλά, μάλλον, γιατί δεν έμεινε ούτε για δείγμα!
Χρησιμοποίησα δική μου, σπιτική μαγιονέζα, αυτήν που φτιάχνουμε στο Thermomix.

Υλικά
3 μέτριες πατάτες
1 1/2 φλ.τσ. αρακά
4 μέτρια καρότα
4 αβγά
Δυο μπούτια κοτόπουλου, βρασμένα χωρίς την πέτσα, με δαφνόφυλλα και ένα κρεμμύδι
2 κ.σ. αγγουράκι τουρσί σε άλμη
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
2 κ.σ. ψιλοκομμένο άνηθο
1-1½ φλ.τσ. μαγιονέζα (σπιτική ή συσκευασμένη και light αν θέλετε). Αν προτιμάτε μπορείτε να την ανακατέψετε και με λίγη μουστάρδα.
αλάτι, πιπέρι
Λίγη κάπαρη για τη διακόσμηση

Εκτέλεση

Βράζουμε τις πατάτες, τα καρότα, τον αρακά και τα αβγά (σφιχτά).
Όταν βράσουν τα λαχανικά, τα βάζουμε στο σουρωτήρι και τα βρέχουμε με παγωμένο νερό για να σταματήσει ο βρασμός που συνεχίζεται και εκτός κατσαρόλας και να παραμείνουν τα χρώματά τους ζωντανά και η σάρκα τους σφιχτή.
Κόβουμε όλα τα υλικά σε μικρά, κομψά κυβάκια. Όλα, εκτός από τον αρακά εννοείται. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά έξω από το ψυγείο, για να μη νερουλιάσουν.
Ψιλοκόβουμε επίσης τα κρεμμυδάκια (το λευκό τμήμα), το αγγουράκι τουρσί και το κοτόπουλο.
Τοποθετούμε όλα τα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ και τα ανακατεύουμε ελαφρά με τα χέρια μας, για να μη διαλυθούν.

Πατζαροσαλάτα τούρτα
Ένα τραπέζι με δυο κρέατα και δυο άμυλα, χρειάζεται πολλές σαλάτες, για ισορροπία. Αυτή τη σαλάτα την αγαπάω πάρα πολύ. Είναι πρωτότυπη, λόγω της σάλτσας με το γιαούρτι, δίνει χρώμα και άρωμα στο τραπέζι. Την φτιάχνω κάθε χρόνο.

Υλικά
4 μεγάλα πατζάρια
350 γρ. γιαούρτι σακούλας
3-4 κουταλιές της σούπας ξίδι (ανάλογα με τη γεύση που προτιμάτε)
2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και λιωμένες
Ελάχιστο ελαιόλαδο
Αλάτι
Καρύδια για τη διακόσμηση
Ετοιμασία
Καθαρίζουμε και βράζουμε τα πατζάρια. Τα αφήνουμε να κρυώσουν, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε κυβάκια.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι, το σκόρδο, το ξίδι, το λάδι και το αλάτι. Αφήνουμε να βγούν όλα τα αρώματα.
Συναρμολόγηση: γίνεται κατά προτίμηση την ημέρα του τραπεζιού, για να μην ξεβάψουν τα πατζάρια και γίνει όλη η σαλάτα μωβ.
Τοποθετούμε ένα τσέρκι 16 εκ. σε ένα πιάτο. Στρώνουμε μια στρώση κυβάκια πατζάρια. Αλατίζουμε ελαφρά και σκεπάζουμε με τη σάλτσα του γιαουρτιού. Επαναλαμβάνουμε άλλες 2 στρώσεις και καλύπτουμε από πάνω με γιαούρτι. Διακοσμούμε με τα καρύδια. Η σαλάτα πρέπει να μείνει μια ωρίτσα στο ψυγείο, για να σταθεί. Πριν την παρουσιάσουμε, αφαιρούμε το τσέρκι.



Γέμιση του πουλιού, χωρίς το πουλί!

Γαλοπούλα δεν τρώει κανείς. Είναι κρίμα, και πολύς ο κόπος της. Από την άλλη, το κοτόπουλο είναι λίγο. Έτσι κι αλλιώς, όση γέμιση και να έχεις, πάντα όλοι θα τσακώνονται για την τελευταία κουταλιά, ή την κουταλιά με τα περισσότερα κάστανα. Έτσι λοιπόν, αποφάσισα να φτιάξω μια κατσαρόλα σκέτη γέμιση. Είναι εύκολη, γρήγορη και πραγματικά πάρα πάρα πολύ νόστιμη.

Υλικά
600 γρ κιμά (300 μοσχαρίσιο, 300 χοιρινό)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ποτήρι μαυροδάφνη
15 μεγάλα κάστανα βρασμένα και ξεφλουδισμένα (και περισσότερα, αν θέλετε)
1 μήλο κομμένο σε κύβους
2 κ σ κουκουνάρι
2 κ σ σταφίδες
1 κ γλ μοσχοκάρυδο
1 κ γλ κανέλα
1 φλιτζάνι του καφέ ρύζι
300 ml ζωμός
αλάτι-πιπέρι και μια κουταλιά της σούπας κοφτή ζάχαρη
ελαιόλαδο

Ετοιμασία

Σε μια κατσαρόλα, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι και μόλις καραμελώσει προσθέτουμε τον κιμά.
Τον σοτάρουμε αρκετά καλά μέχρι να πάρει χρώμα και στη συνέχεια σβήνουμε με την μαυροδάφνη κι ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί.
Προσθέτουμε τα κάστανα, το μήλο, το κουκουνάρι, τις σταφίδες. Ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. Τέλος ρίχνουμε το ρύζι και τον ζωμό. Χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για 15 με 20 λεπτά. Διορθώνουμε ανάλογα με τη γεύση μας στο αλάτι.


Παστουρμαδόπιτα, το φαγητό των θεών!

Δεν γίνεται τραπέζι γιορτινό χωρίς παστουρμαδόπιτα. Η μικρασιάτισσα μέσα μου φωνάζει, το ζητά και την θέλει την πίτα της μερακλιδικη, ούτε πολύ βαριά, ούτε πολύ λεπτή. Αυτή λοιπόν είναι η συνταγή που έχω φτιάξει μόνη μου, και που δίνει μια πίτα αέρινη, σαν αφρό. Σημαντική λεπτομέρεια: να καθαρίσετε τον παστουρμά από το τσιμένι, γιατί βαραίνει πολύ την πίτα.

Υλικά:
1 πακέτο φύλλα γιούφκα (το δικό μου είχε μέσα 5)
Εάν δεν βρίσκετε γιούφκα, μπορεί να γίνει και με φύλλο κρούστας, απλά για κάθε στρώση γιούφκα υπολογίσετε 2 φύλλα κρούστας.
3 μεγάλες ντομάτες, πλυμένες και κομμένες σε λευκές φετούλες
20 φέτες παστουρμά, χωρίς το τσιμένι
15 φέτες τυρί (εγώ βάζω γραβιέρα αμφιλοχίας, που είναι αλμυρούτσικη)
Μισό πακέτο βούτυρο, λιωμένο.
Σουσάμι για διακόσμηση

Ετοιμασία
Βουτυρώνουμε το σκεύος μας. Τοποθετούμε το πρώτο φύλλο γιούφκα και το καταβρέχουμε με βούτυρο. Από πάνω δεύτερο φύλλο και βούτυρο. Απλώνουμε όμορφα μερικές φέτες παστουρμά, από πάνω φετούλες ντομάτας κι από πάνω τη γραβιέρα. Τοποθετούμε άλλο ένα φύλλο γιούφκα. Επειδή τα φύλλα είναι πολύ μεγάλα, περισσεύουν γύρω γύρω. Κόβουμε τα περισσεύματα και τα απλώνουμε σαν άλλη μια στρώση φύλλου, πάντα καταβρέχοντας με βουτυράκι. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία παστουρμά, ντομάτα, γραβιέρα. Ξαναβάζουμε μια στρώση φύλλο, βούτυρο, και άλλη μια στρώση φύλλο. Λογικά, θα σας περισσέψει υλικό και για Τρίτη στρώση παστουρμά, ντομάτας και τυριού. Σκεπάζουμε με το τελευταίο φύλλο, ραντίζουμε με βούτυρο, κάνουμε άλλη μια στρώση με τα κομμάτια που περίσσεψαν. Με μια σπατουλίτσα, σπρώχνουμε περιμετρικά, να χωθεί όμορφα το φύλλο από μέσα. Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
Αφήνουμε την πίτα να κάτσει για ένα μισάωρο και μετά χαράζουμε μέχρι κάτω με ένα κοφτερό μαχαίρι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς με αέρα (δεύτερη σκάλα από τον πάτο) για 35 με 40 λεπτά. Ψήνουμε στον αέρα για να μοσχοβολήσει το σπίτι και να ξυπνήσουν οι αισθήσεις 
Την σερβίρουμε όσο πιο ζεστή γίνεται.

Φύλλα Γιούφκα: 
Γιουφκά Είναι ένα φύλλο κρούστας με μικρασιατικές ρίζες. Άλλοι το λένε και πολίτικο, ή Καισαρείας. Σαν μια πάρα πολύ λεπτή αραβική πίτα. Το βρίσκεις σε παντοπωλεία και μαγαζιά με μικρασιατικά προϊόντα ή παστουρμάδες.
Η Yufka είναι τουρκικό φύλλο. Είναι ένα λεπτό, στρογγυλό, και διογκωμένο επίπεδο φύλλο παρόμοιο με το Lavash, περίπου 40-50 εκ. σε διάμετρο, συνήθως γίνεται από σιτάλευρο, νερό και αλάτι. Μετά από το ζύμωμα, η ζύμη αφήνεται να ηρεμήσει για 30 λεπτά. Τα κομμάτια της ζύμης 150-200 γρ. είναι στρογγυλεμένα και τυλίγονται σε ένα πλάστη. Τα φύλλα της ζύμης yufka ψήνονται σε μια θερμαινόμενη σιδερένια πλάκα, που ονομάζεται sac στην τουρκική γλώσσα (sadj). Ο χρόνος ψησίματος είναι περίπου 2-3 λεπτά. Κατά το ψήσιμο, η yufka αναποδογυρίζεται μία φορά για να πάρει χρώμα στην άλλη πλευρά. Μετά το ψήσιμο, το φύλλο yufka έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υγρασία, και ανάλογα με το πόσο χαμηλή είναι η υγρασία, έχει ανάλογη διάρκεια ζωής στο ράφι. Πριν από την κατανάλωση, η yufka ψεκάζεται με ζεστό νερό. Το βρεγμένο φύλλο καλύπτεται με ένα βαμβακερό ύφασμα και ηρεμεί για 10 έως 12 λεπτά πριν από το σερβίρισμα.


Σαλάμι με ξηρούς καρπούς, συνταγή από την Ιταλία

Προσωπικά, το μωσαϊκό, το βρίσκω πολύ βαρύ. Ένα πακέτο βούτυρο είναι, κατά τη γνώμη πάντα, υπερβολικό για ένα γλυκό. Έτσι έψαξα πολύ να βρω μια συνταγή που να είναι σαν μωσαϊκό, νόστιμη, αρωματική, αλλά χωρίς πολύ λίπος. Και βρήκα αυτό το σαλάμι. Το έφτιαξα πρώτη φορά εφέτος, αλλά πραγματικά είναι κάτι που θα φτιάχνω για την υπόλοιπη ζωή μου. Δεν μπορώ να το περιγράψω. Πρέπει να το δοκιμάσετε για να καταλάβετε.
Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Υλικά
200 γρ κουβερτούρα
70 γρ βούτυρο ανάλατο
30 γρ ζάχαρη καστανή
70 γρ ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
2 αυγά
50 γρ αποξηραμένα κράνμπερι
50 γρ. σταφίδες ξανθές
80 γρ φιστίκια Αιγίνης ανάλατα, ωμά
80 γραμμάρια αμύγδαλα ασπρισμένα, ωμά
50 γραμμάρια πεκάν (ή ό,τι άλλο θέλετε από ξηρούς καρπούς.
80 γρ φουντούκια ψημένα
Δυο καλές πρέζες αλάτι
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Η ουσία της συνταγής είναι ότι χρειάζεστε περίπου 230 γρ. στερεά για την ποσότητα σοκολάτας. Οπότε μπορείτε να παίξετε με όποιον ξηρό καρπό σας αρέσει ή έχετε στο σπίτι. Μπορείτε να βάλετε και σπασμένα μπισκότα. Απλά πρέπει να έχετε 230 γρ. στερεά να ρίξετε στο μείγμα σας.

Ετοιμασία:
Λιώνουμε τη σοκολάτα με το βούτυρο σε μπεν μαρί.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τις δύο ζάχαρες και το αλάτι. Προσθέτουμε το μείγμα στο μπεν μαρί και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει εντελώς λείο.
Στο μεταξύ, ψήνουμε τα φιστίκια και τα αμύγδαλα για λίγα λεπτά στον φούρνο σε ένα ταψάκι και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Μόλις το μείγμα σοκολάτας είναι έτοιμο, το χύνουμε μέσα στο μπολ με τα ξηρά υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε να κρυώσει για μερικά λεπτά, ώστε να μπορούμε να το χειριστούμε. Σε μια φόρμα του κέικ στρώνουμε μεμβράνη και ρίχνουμε το μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο, αλλά όχι να στερεοποιηθεί εντελώς. Εκεί, περίπου στο μισάωρο, το βγάζουμε και με τη βοήθεια της μεμβράνης το δουλεύουμε, να γίνει κυλινδρικό.
Ύστερα το αφήνουμε όλη τη νύχτα στο ψυγείο να σκληρύνει καλά.
Λίγο πριν σερβίρουμε, βγάζουμε από το ψυγείο το σαλάμι, το ξετυλίγουμε και το κυλάμε μέσα σε άχνη, ώστε να δημιουργήσουμε το εφέ σαλαμιού. Σερβίρεται κρύο, όχι σε θερμοκρασία δωματίου.
Πάβλοβα Χριστουγεννιάτικη
Εδώ μιλά λίγο η ευκολία. Αγόρασα δυο δίσκους μαρέγκας από το ζαχαροπλαστείο και ένα βαζάκι γλυκό κάστανο, και μαρμελάδα κάστανο από το σούπερ μάρκετ. Το μόνο που έφτιαξα εγώ είναι η σαντιγί. Για την οποία χρειάστηκα:

3 κουτάκια κρέμα γάλακτος
3-4 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα κάστανο (από το σούπερ μάρκετ)
Βανίλια άρωμα
1 πρέζα αλάτι
Χτύπησα την σαντιγί αρκετή ώρα, να γίνει πολύ ελαφριά και αφράτη.
Αυτό το γλυκό πρέπει να συναρμολογηθεί την τελευταία στιγμή, γιατί αλλιώς μαλακώνει η μαρέγκα και η σαντιγί κάθεται.

Λίγο πριν το σερβίρισμα λοιπόν, σε μια πιατέλα τοποθετώ τον πρώτο δίσκο μαρέγκας, απλώνω τη μισή σαντιγί. Εδώ κι εκεί βάζω τα κάστανα, όπως βγαίνουν από το βάζο, σπασμένα σε κομματάκια. Από πάνω ακουμπάω τον δεύτερο δίσκο μαρέγκας. Απλώνω την υπόλοιπη σαντιγί, τοποθετώ τα υπόλοιπα κάστανα, ολόκληρα αυτή τη φορά. Όπως είναι, με το σιρόπι. Ρίχνω ελάχιστο σιρόπι και διακοσμώ με κάποιον ξηρό καρπό, όπως σπασμένα φιστίκια (στη φωτο) για χρώμα.

Δεν σας συνιστώ να βάλετε ζάχαρη στη σαντιγί, γιατί οι μαρέγκες από το ζαχαροπλαστείο είναι συνήθως αρκετά γλυκές. Εάν φτιάξετε δική σας μαρέγκα, αποφασίζετε πόση ζάχαρη θα βάλετε
Το τσιζκέικ με τα βύσσινα

Συνταγές για τσιζκέικ υπάρχουν πολλές. Εγώ εδώ παραθέτω άλλη μια. Κατά τους φίλους, τους γνωστούς και τις φίλες που έχουν πάρει την συνταγή, είναι ασυναγώνιστο. Γίνεται αφράτο, αρωματικό, και μπορείτε να το κάνετε και με φράουλες, την άνοιξη. Αυτό έγινε με βύσσινα κονσέρβα.

Υλικά - βάση
1 πακέτο digestive
1/3 πακέτο βούτυρο λιωμένο
Μια καλή πρέζα αλάτι
Κρέμα
1 πακέτο τυρί κρέμα
1 κουτάκι γάλα ζαχαρούχο
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
Χυμός από 1 λεμόνι (βασικά, βάζετε εσείς όσο θέλετε για να έρθει στη γεύση που επιθυμείτε, εγώ βάζω και λίγο παραπάνω)
Διακόσμηση
1 κονσέρβα βύσσινα
1 κ.σ. κορν φλάουρ

Ετοιμασία
Χτυπάμε σε ψίχουλα τα μπισκότα, ανακατεύουμε με το λιωμένο βούτυρο και το αλάτι. Στρώνουμε σε μια πιατέλα με τσέρκι ή μια ταρτιέρα. Βάζουμε στο ψυγείο για λίγο, να σφίξει.
Στο μίξερ, χτυπάμε το τυρί, το ζαχαρούχο και το γιαούρτι, για περίπου 10 λεπτά, να πάρει όγκο και να γίνει μια ωραία μους. Στο τέλος προσθέτουμε λεμόνι κατά βούληση. Πάντα αφήνουμε άλλα 2 λεπτά να πάρει όγκο αφού προσθέσουμε το λεμόνι μας.
Ρίχνουμε την κρέμα στη βάση. Αν γίνεται, αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο, ει δυνατόν όλη τη νύχτα (είναι σημαντικό, για να μην αλλοιωθεί η κρέμα από το ζεστό γλάσο που θα πέσει πάνω στο τελείωμα)
Χωρίζουμε τα βύσσινα από το ζουμί. Ρίχνουμε το ζουμί σε ένα κατσαρολάκι. Διακοσμούμε με τα βύσσινα το γλυκό μας. Βάζουμε το κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε. Μόλις φτάσει σε σημείο βρασμού, το γλάζο παίρνει ένα βαθύ μπορντώ χρώμα και πήζει. Περιχύνουμε το γλυκό μας από πάνω. Αφήνουμε να κρυώσει και φυλάμε στο ψυγείο μέχρι να σερβίρουμε.
Επισήμανση: δεν χρησιμοποίησε πουθενά κύβο, ούτε βιτάμ ούτε φυτίνες κλπ. Έβρασε μπούτια κοτόπουλου με φύλλα δάφνης, κρεμμύδι και κλωνάρια από σέλινο, άνιθο, και έτσι πήρε 2 λίτρα ζωμό, τον οποίο χρησιμοποίησε σε όλες μου τις παρασκευές της. Οπότε όπου βλέπετε "ζωμός" έχει βάλει ζωμό κότας σπιτικό. Εσείς αντικαθιστάτε με ό,τι βάζετε συνήθως. Πέραν αυτού, όλα είναι φτιαγμένα με βουτυράκι Κερκύρας ή ελαιόλαδο, ανάλογα με την συνταγή.

Αποθηκεύστε τες θα τις χρειαστείτε! 😊

Μελίνα σ' ευχαριστούμε πολύ! 💗
Καλή επιτυχία                                  
Για περισσότερες ιδέες αλλά και για να επικοινωνήσετε μαζί μας κάντε Like στην σελίδα μας στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας είναι πολύτιμα!